Metsästys- ja erätietoutta kouluihin

Metsästys- ja erätietoutta kouluihin

 

Metsästys on vahva osa suomalaista perinnettä. Metsästyksestä on tullut vuosien saatossa tärkeä ja suosittu harrastus ja siihen voi osallistua monella tapaa – toinen nauttii mukanaolosta koiran kanssa, toiselle tärkeätä on vastuullinen riistanhoito tai puhtaan ruuan hankkiminen. Tietoa metsästyksestä ja erätaidoista tulisikin saattaa erityisesti nuorten pariin. 

Metsästän myös itse. Harrastukseni on vielä vielä alussa. Olen kuitenkin kasvanut perheessä, jossa on metsästetty. Olen oppinut metsästyksestä isältäni, enoiltani, sisareni mieheltä ja ystäviltäni. Opastukset ja neuvot ovat olleet äärimmäisen tärkeitä. Olen ollut aina kiinnostunut eräilystä, joten metsästysharrastus on minulle hyvinkin luontaista. Saaliin saaminen ei ole pääasia, arvostan luonnossa sen rauhaa ja monimuotoisuutta. Rauha, jännitys ja itsensä kehittäminen luovat sellaisen yhdistelmän, joka minut sai innostumaan metsästyksestä.

Metsästäjien keskuudessa puhutaan paljon siitä, ettei nuoria saada metsästysharrastuksen pariin. On totta, että metsästystä ei ole helppoa aloittaa etenkään silloin, jos perheessä tai suvussa ei ole metsästykseen liittyvää perinnettä. Joensuussa on lukuisia nuoria, jotka haluaisivat metsästää. Heillä ei ole kuitenkaan tietoa, kuinka sitä voisi opetella. Tämän vuoksi nuorten pariin olisi tärkeää saada enemmän tietoutta metsästyksestä ja sen harrastamisesta. Nuoret tulee ottaa ennakkoluulottomasti mukaan harrastuksen pariin ja heille pitää näyttää, mitä kaikkea tämä perinteinen harrastus pitää sisällään.

Koulujen ja metsästysseurojen välisellä yhteistyöllä voimme opettaa nuorille metsästys- ja erätaitoja, tietoa luonnosta sekä vastuullisesta riistanhoidosta. Näin jokaiselle nuorelle annetaan mahdollisuus innostua eräilystä ja metsästyksestä. Tämä vaatii avointa suhtautumista kouluilta, asiasta innostuneita metsästäjiä löytyy varmasti. Annetaan nuorille mahdollisuus tutustua tähän upeaan ja perinteiseen harrastukseen myös koulujen kautta. Upeat elämykset odottavat täällä Joensuun kauniissa luonnossa myös metsästyksen parissa.

 

Jenna Hattunen

asianajoassistentti, metsästäjä

 

Julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 30.3.2017.